Retour
SCHOOL FACILITY

SCHOOL FACILITY

In an urban environment which is rather diluted and lacking structure, our project favours a simple and legible form, largely open to the street, and articulated around an empty central space.

The building is composed of two large functional entities :
The main entity, directly linked to the primary school, contains the canteen spaces, the extracurricular spaces, the toilet blocks, and the entrance hall. It is composed of twelve square modules measuring 7 x 7 metres, winding around a central courtyard. The various spaces of the development follow one another in a row, free of any separation, and are divisible into sub-spaces by means of mobile partitions. The building’s principle of modularity enables different activities to be deployed over time according to users’ needs.

The technical entity is located to the north of the plot, adjoining the delivery area. It includes the kitchen, the technical rooms, and the premises adjacent to the extracurricular space (office, storage room, kitchenette).

The two facades facing the street and the school are covered with glazed tiles in shades of sea green, recalling a number of vernacular constructions in the local area. The two secondary facades are covered with light grey fiber-cement diamond tiles, similar to other constructions in the commune. The internal facades of the building are clad with birch plywood panels to provide a sense of materiality and warmth to the internal spaces.

PROGRAMME : SCHOOL FACILITY, CANTEEN AND KITCHEN
CLIENT : VILLE DE CHAMPTOCEAUX
BUDGET : €1.9 M EX VAT
LOCATION : CHAMPTOCEAUX (49)
SCHEDULE : 2013 COMPETITION
SCHOOL FACILITY - 1
SCHOOL FACILITY - 2
SCHOOL FACILITY - 3