Retour
SCHOOL CANTEEN

SCHOOL CANTEEN

The proposed extension is based to the west, continuing the comb-toothed layout of the existing building, and thereby preserving the unbuilt space between the buildings and the street. The extension contains the school canteen and the new kitchen, and is connected to the existing building by a glazed footbridge.

The building is sensitively inserted into the topography of the site, anchored into the natural terrain on the north side and raised on wooden piles on the south side. A central inflection serves to mark the entrance to the restaurant and protect the existing views from the rooms of the adjoining wing. This inflection corresponds to the division between the technical area of the kitchens and the canteen area.

The building’s image is marked by its structural expression, composed of a wooden portico, tie beams and struts which contribute to its integration into the site’s rural landscape. Watertightness is provided by large widths of PVC in a slate-like colour, folded in an alternating pattern over the gables. The envelope of the building thus forms a large internal volume with no supporting points, availing of a generous ceiling height and largely open to the surrounding landscape.

PROGRAMME : SCHOOL CANTEEN, RETIREMENT HOME REDEVELOPMENT, WOOD-FIRED BOILER PLANT
CLIENT : VILLE DE PONT-DE-BUIS LES QUIMERC’H
BUDGET : €3.3 M EX VAT
LOCATION : PONT-DE-BUIS LES QUIMERC’H (29)
SCHEDULE : 2015 COMPETITION
SCHOOL CANTEEN - 1
SCHOOL CANTEEN - 2