Retour
COLLECTIVE HOUSING UNITS - ATELIERS NORMANDS

COLLECTIVE HOUSING UNITS - ATELIERS NORMANDS

The project is located by the edge of the Erdre river, on a site currently occupied by a carpentry business. It involves the provision of a mixed-use property development, comprised of collective housing, office spaces, and a commercial unit. The conversion of the site integrates the emblematic elements of the location : the residence and workshop leading directly onto Quai de Versailles.

public, private, shared
The constructability of the site is made possible by the creation of a road on a scale closer to that of a passageway, and whose route through the heart of the block connects spaces of varied status, from the most public to the most private. The different free spaces located on the ground floor (public space, shared spaces, private gardens) are delineated by a set of fences with a regular height of 2.1 m.

an interior landscape
The programme is broken down into several small buildings whose dimensions are proportionate to the surrounding environment. The project is thus developed in three plans, increasing in height the further they are from the existing buildings. This volumetric graduation makes it possible to avoid excessive overlooking between new buildings and existing constructions, and to preserve unbroken views within this vast block.

Developmental diversitY
The location of the two conserved buildings on Quai de Versailles enables the provision of office or business spaces. The latter thus enjoy visibility from the quays and a more private orientation towards the core of the block.

The residential buildings are designed according to an assembly principle of simple and typologically legible volumes, articulated around an open-air vertical circulation core. Each entity combines a dense building in which a series of interchangeable key rooms are organised around a central structural core, and a narrow building of small dual-aspect or duplex dwellings served by wide outdoor decks.

PROGRAMME : 60 SUBSIDIZED HOUSING UNITS, BUSINESS PREMISES
CLIENT : ATARAXIA
BUDGET : €7.2 M EX VAT
LOCATION : QUAI DE VERSAILLES, NANTES
SCHEDULE : ETUDES 2016
COLLECTIVE HOUSING UNITS - ATELIERS NORMANDS - 1
COLLECTIVE HOUSING UNITS - ATELIERS NORMANDS - 2
COLLECTIVE HOUSING UNITS - ATELIERS NORMANDS - 3
COLLECTIVE HOUSING UNITS - ATELIERS NORMANDS - 4